Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

LEIKON TALON TUHO JA NOUSU

Siitä asti kun muutin Harjavaltaan ja kuljin talon ohi, ihmettelin aina, että miksi noin hieno vanha talo saa tuossa vain lahota käsiin ja kaikki rakennukset luhistua. MIKSI EI KUKAAN LAITA SITÄ KUNTOON? En ikinä voinut arvata, että itse joskus pelastaisin talon lopulliselta tuholta!!

Jostain kumman syystä alkoi vanhan hirsitalon hankkiminen kiinnostaa(olimme kyllä jo painineet vanhojen hirsien kanssa kolmen muun rakennuksen kokoamisessa)  Taloja sitten ympäri Suomea etsiskeltiinkin, kunnes taas tuli tuo samainen meistä kilometrin päässä  oleva talo mieleen! Illalla soitin talon perikunnan edustajalle ja jo huomenna käytiin sitä katsomassa ja siitä viikko alettiin Leikon taloa jo pikkuhiljaa purkamaan Harjavallassa se oli helmikuuta 2004 ja samana pääsiäisenä talo saatiin maan tasalle.

Alunperin talo piti siirtää aivan eri tontille, mutta sitten ihastuimme alueeseen ja tuntui, että siinä talon kuuluisikin olla, joten päädyimme sitten ostamaan tontin perikunnalta

Taloon oli päässyt kolmesta eri kohtaa vettä ja talon etuosan nurkat ja keskiseinä olivat käytännöllisesti katsoen lahonneet ja toisessa nurkassa oli ollut kaamean kokoinen muurahaispesä. Nämä kaikki oli pantava uusiksi, joten talon etuosa muutettiin täysin ja samalla tuli lisää tilaa, koska vanhat sisäänkäynnit olivat vaan ihan lautakoppeja

Toukokuussa alkoi kivijalan pystytys. Pohjanmaalta saapui rekkalasti kivijalkakiviä ja työt saatiin alkuun! Pala palalta taloa on koottu ja välillä taas muita rakennuksia purettu! Varastot alkoivat pursuta erinäisistä vanhoista rakennuksien osista. On lankkuja, peltiuuneja, kaakeliuuneja, ikkkunoita, ovia, kattotiiliä, hirsiä, ikkunoita ym.

Tästä viisastuneena olisi ollut paras koota valmiiksi ensin navetta eli ulkorakennus kaikkea rakennustavaraa varten. Myös erilaisia huonekaluja on haalittu ympäriinsä, jos joskus talo saataisiin valmiiksi, olisi kiva kun olisi jotain millä sitä kalustaa. Joten kaikki tämä on vienyt paljon tilaa.

Kodin kääntöpiiri kävi kuvaamassa "ikuisuus" projektiamme ja se tuli ulos 27.1.2005 Erilaista asumista*rakkaudesta hirsiin* voit löytää osan jutusta myös netissä kodin kääntöpiirin sivuilta.

Olimme alunperin sopineet keskenämme. että talo olisi ehkä valmis kesällä 2007 ja sillloin päätimme pitää yhteiset 40 -vuotis juhlat talolla. Niiden lisäksi vietimmekin talon "tupajumit" 11.8. Eli projekti senkun jatkuu. Navetan pohjatyöt ovat valmiit ja sekin odottaa kokoajaansa. Navetta sentään on jo purettu. Kotipihassa odottaa luhtiaitta ja savusauna siirtäjäänsä. Yksi luhti on pressun alla. Grillikatos ja kaksi latoa sekä vilja-aitta on jo koottu. 

Talossa on jo lämmöt päällä ja vesi tulee ja menee. Ikkunoita on kraavittu, kitattu, lasitettu, maalattu kyllästymiseen asti kahden vuoden aikana ja aina vaan se homma jatkuu...... Keittiökaapit ovat paikallaan ja osittain maalattukin. Osa lattialankuista puuttuu alakerrassa ja yläkerta jää vielä odottelemaan valmistumistaa.

Talon alakerrassa on 200 neliötä ja yläkertaan tulee 150 neliötä, pitäisi tilan riittää! Puita tarvitaan! nimittäin taloon tulee 7 eri lämmityslähdettä, joihin niitä laitetaan ja lankkujen alla on lattialämmitys, joka lämpenee kulmauunissa olevalla kotisydämen tulisijavaraajalla.

Rakkaudesta hirsiin kaikki sisäseinät jäävät hirrelle, joten tapetointiurakka jää väliin. Hirsien puhdistus urakka on sitten jo ihan oma juttunsa! 

Muutimme taloon 6.8.2008 ja siitä lähtien on sitten nukuttu ja asuttu talossa, vaikkakin se on keskeneräinen vielä kauan. Ihana on kuitenkin asua ja kuunnella vanhojen lattialankkujen narinaa ja nauttia tueln lämmöstä ja talon hengestä niin sisällä kuin ulkona!

On se vaan ollut ihana homma tämä vanhan hirsitalon siirto, vaikka välillä on koville ottanutkin. Nyt saa nauttia työnsä hedelmistä ja täällä asuessa on mahdollista koko ajan suunnitella lisää ja kuunnella mitä talo itse haluaa!!!!

©2019 kotisivu formunen - suntuubi.com